Miten Onvire onnistui nostamaan työntekijäsaatavuutta?
Siirry sisältöön

Miten Onvire onnistui nostamaan työntekijäsaatavuutta?

Henkilöstön saatavuus sosiaali- ja terveysalalla on ollut viime vuosina yleisesti heikkoa. Onvire on siitä huolimatta onnistunut nostamaan työntekijäsaatavuutta vuoden 2022 viiden ensimmäisen kuukauden aikana 8 prosenttiyksikköä, vaikka kuukausittaiset tilausmäärät ovat jatkuvasti olleet kasvussa.

Kysyimme Onviren palvelupäällikköltä Päivi Penttiseltä ja myyntijohtaja Timi Tanskaselta, mitä Onvire on tehnyt nostaakseen työntekijäsaatavuuttaan.

Koronapandemia on tuonut viime vuosina lisää haasteita työntekijöiden saatavuudelle. Vuoden vaihteessa astui voimaan laki sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevien riittävästä koronasuojasta. Se vaikutti Päivi Penttisen mukaan hetkellisesti työntekijöiden valmiuteen vastaanottaa keikkoja.

”Ketkä eivät ole ottaneet rokotetta, eivät ole pystyneet tekemään alkuvuodesta keikkaa. He ovat heränneet vasta helmikuussa ottamaan rokotesarjan. Maaliskuusta lähtien he ovat saaneet toisen rokotteen ja päässeet takaisin työlistoille.”

Onvirella on sisaryhtiö Sarastia Rekryn kanssa yhteinen järjestelmä, jossa on yli 13 000 rekisteröitynyttä sijaista. Heistä 3 400 työskentelee Onviren yksiköissä.

Ryhmä koostuu varsin moninaisesta, eri elämäntilanteissa olevasta joukosta. Penttisen mukaan keikkalaisista yli kolmasosa tekee keikkatyötä vakityön ohella. Toiseksi suurimmalla ryhmällä on Onvire pääasiallisena tulonlähteenään.

Suurin motivaatio keikkatyöhön on Penttisen mukaan Palkka joka perjantai –malli. Se mahdollistaa nopean palkanmaksun 1-12 päivän sijaisuutta tekevälle keikkatyöntekijälle.

Keikkalaiset arvostavat nopeaa palkanmaksua: viimeisimmän palautekyselyn mukaan työntekijät ovat antaneet palkanmaksun sujuvuudelle arvosanan 4,6/5. Maksumalli on ainutlaatuinen. Muutamasta keikasta ei tarvitsekaan odottaa palkkiota kuun loppuun asti.

“Palkka joka perjantai on asia, joka pitää osaa keikkalaisia listoillamme. Mutta suurempi osa heistä tekee keikkatöitä oman työn ohella ja saavat nopeasti palkkansa, joten se motivoi.”

Timi Tanskanen kertoo, että erityisesti keskitetyn palvelun täyttöaste on noussut ensimmäisellä kvartaalilla.

Keskitetty palvelu tarkoittaa sitä, että kaikki asiakkaan keikkalaiset asioivat Onviren järjestelmän kautta. Asiakkaan ei tarvitse itse huolehtia ja soitella keikkalaisten perään, vaan he luovat tilaukset järjestelmään, josta keikkalaiset varaavat itselleen mieleiset keikat. Onvire vastaa täysin työvuoron täyttämisestä, asiakkaan tulee vain tehdä tilaus.

 

Onvirelle tulee jatkuvasti uusia sijaistilauksia. Se takaa hyvän täyttöasteen, kun keikkalaisilla on monipuolisesti töitä tarjolla kautta Suomen.”

 

Digitaalinen järjestelmä helpottaa huomattavasti esimiesten ja keikkalaisten kuormitusta. Töistä ei tarvitse erikseen sopia järjestelmän ulkopuolella.

Toimihenkilöiden kannalta työn tuotos maksimoituu, kun he voivat keskittyä esimerkiksi rekrytointiin ja omalta osaltaan keikkojen täyttämiseen. Tanskanen kertoo, että asiakaspalvelun puhelinsoitot ovat vähentyneet.

”Järjestelmästä on tehty mahdollisimman käyttäjäystävällinen, että puhelujen määrä vähenisi. 

Monet työntekijät ovat tyytyväisiä siihen, ettei heille soitella vaan he saavat itse omien aikataulujen mukaan varata keikkoja järjestelmästä. 

Vaikka palvelumme on digitaalista ja modernia, meillä on myös hyvä asiakaspalvelu, joka auttaa vaikka kädestä pitäen.”

Tanskasen ja Penttisen mukaan kaiken takana on innostunut ja motivoitunut palveluhenkilöstö.

Onviren perhe on kasvanut tämän vuoden alusta uusilla työntekijöillä. Se on mahdollistanut esimerkiksi lisäpanostuksen kohdistettuun somemainontaan. Se on tuonut Onvirelle lisää tunnettuutta. Lisäksi aktiivinen oppilaitosyhteistyö on tavoittanut tulevia ja vastavalmistuneita ammattilaisia.

Miten Onvire onnistui nostamaan työntekijäsaatavuutta?

Loistava tekijä.