
Lyhyt kertaus Onviren hälytysrahasta
Onviren hälytysraha on 40 euroa. Mikäli keikkatyöntekijä on tehnyt vuoron, joka oikeuttaa hälytysrahaan, tulee hänen itse tehdä SereNettiin erillinen hälytysrahamerkintä, joka tarkastetaan palkkaprosessin aikana. Pelkästään merkityn työvuoron huomiokenttään kirjoitettuna hälytysraha ei lähde maksuun.
Hälytysrahaa maksetaan vain jo alkaneesta työvuorosta tai mikäli työntekijä tekee kaksi työvuoroa peräkkäin samassa yksikössä, ilman että asiasta on sovittu aiemmin. Jos työntekijä tekee kaksi vuoroa peräkkäin eli ns. pitkän päivän, on jälkimmäisen työvuoron oltava vähintään viisi tuntia tai kestettävä siihen asti, kuin poissaolevan henkilön työvuoro olisi kestänyt.
Esimerkki: Leena Lähihoitajalle on sovittu aamuvuoro 8–16. Leenan työpäivän aikana tulee tieto, että vuorosta 11–20 on toinen työntekijä sairaana ja siitä vuorosta tehdään 16–20. Leena suostuu paikkaamaan henkilöstövajetta ja työskentelemään kello 20 asti. Tässä tapauksessa Leenalla on oikeus hälytysrahaan, vaikkei viisi tuntia täyty, koska yksikössä ei ole tarvetta klo 20 jälkeen.
Lisäksi hälytysrahaa voidaan maksaa kriittisissä vuoroissa, eli vuoroissa, jotka tilannut yksikkö on kokenut työvuoron täyttymisen niin tärkeäksi, että vuoron täyttymisen varmistamiseksi tarjotaan vuoron ottavalle keikkatyöntekijälle hälytysrahaa.
Hälytysraha maksetaan palkan tai erilliskorvausten mukana työsuhteen pituudesta riippuen. Alle 13 päivän työsuhteissa hälytysraha maksetaan samaan aikaan palkan kanssa, 13 päivän ja pidemmissä työsuhteissa palkka maksetaan erilliskorvausten mukana.