Siirry sisältöön

Koronatilanne nyt: mitä hallituksen linjaukset tarkoittavat keikkatyöntekijöille?

Koronatilanteen vuoksi olet äärimmäisen tärkeä tekijä työyksiköissä – tervetuloa siis töihin!

Hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteet koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa 18.3.-13.4.2020. Toimenpiteiden ja rajoitusten voimassaoloaikaa pidennettiin jatkumaan 13.5.2020 saakka. Mitä linjaukset tarkoittavat keikkatyöntekijöille?

 • Sijaisuuksia tekevät keikkatyöntekijämme kuuluvat tämänhetkisen tulkinnan mukaan pääsääntöisesti kriittisten alojen (sosiaali- ja terveysala) henkilöstöön, joiden lapsille järjestetään varhaiskasvatus-, esiopetus- ja perusopetuksen 1.-3. vuosiasteen palvelut.
 • Yli 70-vuotiaat velvoitetaan välttämään kontakteja muiden henkilöiden kanssa. Sarastia Rekryssä ja Onviressä työskentelee runsaasti tähän ikäryhmään kuuluvia. Jos olet yli 70-vuotias keikkalainen, ole yhteydessä sovittujen keikkojen osalta.
 • Vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan. Jos sinulla on sovittuna työtehtäviä näihin yksiköihin, pyrimme löytämään vastaavalle ajalle korvaavat työtehtävät.

Poliisi tiedotti 26.3.2020 liikkumisrajoituksista Uudenmaan alueelle. Mitä rajoitukset tarkoittavat keikkatyöntekijöille?

 • Liikkumisrajoituksen ovat tämänhetkisen tiedon mukaan voimassa 28.3.-19.4.2020. Valvonta tulee olemaan kattavaa myös pikkuteillä ja julkisessa liikenteessä. Jos matkustat työhön Uudenmaan rajan toiselle puolen, varaa työmatkaan tavallista enemmän aikaa.
 • Kulkijan täytyy tarvittaessa selvittää joko suullisesti tai kirjallisesti matkansa tarkoitus ja määränpää. Näytä kysyttäessä varaamasi keikka puhelimestasi. Varaudu todistamaan myös henkilöllisyytesi.
 • Liikkumisrajoitukset purettiin 15.4.2020

Miten toimia altistumistilanteessa?

Koronatilanteessa jokaisella on vastuu omasta ja muiden terveydestä.

Jos olet saanut tiedon altistumisesta:

 • Altistumisarvion tekee yksikön esimies ja sinun tulee ehdottomasti toimia saamasi ohjeistuksen mukaisesti
 • Mikäli sinut on altistuksen vuoksi ohjattu jäämään kotiin oiretarkkailuun (kotikaranteeni), noudata saamiasi ohjeita. Vältä sosiaalisia kontakteja, matkustamista ja ole tavoitettavissa.
 • Alueesi infektioyksikkö kontaktoi sinut ja saat tiedon oletko karanteenissa ja kuinka kauan. Ilmoita nämä tiedot Onvireseen.
 • Myöhemmin saamallasi kirjallisella karanteenimääräyksellä voit hakea Kelan tartuntatautipäivärahaa. Tarvittaessa pyydä palkka-arvio päivärahan hakemista varten: asiakaspalvelu@onvire.fi.
 • Olet keikkatauolla oiretarkkailun ja mahdollisen karanteenin ajan.

Sijaisia tarvitaan, mutta liikkuvuutta tulee hillitä. Miten keikkailu onnistuu poikkeusaikana?

Liikkumista eri yksiköiden välillä tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan. Keikkatyössä tämä kuitenkin on haastavaa, ja oma toimeentulo on varmistettava. Poikkeustilanteessa keikkailu onnistuu, kun:

 • Käytät työkalenteria ja saatavillaoloaikoja. Saat itse määrittää saatavillaoloaikasi sekä ne yksiköt, joihin haluat saatavillaoloaikoja käyttää. Voit näin rajata yksikkömäärää, missä työskentelet. Kun olet merkinnyt kalenteriisi, että olet varmasti saatavilla, ja asettamiisi ehtoihin sopiva työvuoro tilataan, kiinnityt vuoroon automaattisesti. Työkalenterin löydät järjestelmästä Saatavillaoloajat-kohdasta.
 • Huolehdit hyvästä hygieniasta ja noudatat yksikön suojausohjeita.

Milloin töihin, milloin jäädään kotiin?

Sairauspoissaolokäytänteemme eivät ole muuttuneet. Edelleen sairaana sairastetaan kotona, sairauspoissaolotodistus toimitetaan meille sähköisiä kanaviamme pitkin, ja palkkaoikeus määräytyy TESin mukaan. Lisätietoa sairauspoissaoloista ja palkkaoikeudesta löydät järjestelmän Tiedoksi-välilehdeltä Sijaisen käsikirjasta.

Jos olet terve ja yksikköön voi mennä (yksikköä ei ole suljettu), olet enemmän kuin tervetullut töihin! Hoito- ja hoivahenkilöstöä tarvitaan nyt. Noudata töihin mennessäsi työyksikön suojautumis- ja hygieniaohjeita.

Jos olet sairaana tai lapsesi on sairaana, noudata samoja sairauspoissaolokäytänteitä kuin aiemminkin.

Jos olet ollut ulkomaanmatkalla ja sinulla on sovittuna keikka, ole meihin yhteydessä. Jos keikka on seuraavan 2 päivän aikana, ole yhteydessä puhelimitse. Jos keikan alkuun on enemmän kuin 2 päivää, lähetä meille sähköpostia. Olemme yhteydessä yksikköön, johon keikkasi on sovittu.

Jos olet ollut ulkomaanmatkalla ja sinulla ei ole sovittuna keikkaa, älä varaa keikkaa seuraavaan kahteen viikkoon.

Jos terveysviranomainen on asettanut sinut karanteeniin, toimi karanteeniohjeiden mukaan. Voit anoa Kelasta tartuntatautipäivärahaa. Muista, että karanteeni on aina viranomaisen määräämä.

 

Lue työehdoista Elinkeinoelämän keskusliiton verkkosivuilta

 

Sähköiset yhteydenottokanavamme:

 • Järjestelmän palvelupyyntö
 • Sähköposti: asiakaspalvelu@onvire.fi
 • Puhelinnumero (sovitut keikat) 045 7881 8709

Ajankohtaista

Loistava tekijä.