Siirry sisältöön

Koronatilanne nyt: Miten toimia eri tilanteissa?

Koronatilanteen vuoksi olet äärimmäisen tärkeä tekijä työyksiköissä – tervetuloa siis töihin!

Sijaisia tarvitaan, mutta liikkuvuutta tulee hillitä. Miten keikkailu onnistuu poikkeusaikana?

Liikkumista eri yksiköiden välillä tulisi välttää mahdollisuuksien mukaan. Keikkatyössä tämä kuitenkin on haastavaa, ja oma toimeentulo on varmistettava. Poikkeustilanteessa keikkailu onnistuu, kun:

  • Käytät työkalenteria ja saatavillaoloaikoja. Saat itse määrittää saatavillaoloaikasi sekä ne yksiköt, joihin haluat saatavillaoloaikoja käyttää. Voit näin rajata yksikkömäärää, missä työskentelet. Kun olet merkinnyt kalenteriisi, että olet varmasti saatavilla, ja asettamiisi ehtoihin sopiva työvuoro tilataan, kiinnityt vuoroon automaattisesti. Työkalenterin löydät järjestelmästä Saatavillaoloajat-kohdasta.
  • Huolehdit hyvästä hygieniasta ja noudatat yksikön suojausohjeita.

Työyksikkökohtaisesti voi olla erilaisia linjauksia ja suojautumisohjeita. Keikkalainen noudattaa työyksikön ohjeita.

Milloin töihin, milloin jäädään kotiin?

Sairauspoissaolokäytänteemme eivät ole muuttuneet. Edelleen sairaana sairastetaan kotona, sairauspoissaolotodistus toimitetaan meille sähköisiä kanaviamme pitkin, ja palkkaoikeus määräytyy TESin mukaan. Lisätietoa sairauspoissaoloista ja palkkaoikeudesta löydät järjestelmän Tiedoksi-välilehdeltä Sijaisen käsikirjasta.

Jos olet terve ja yksikköön voi mennä (yksikköä ei ole suljettu), olet enemmän kuin tervetullut töihin! Hoito- ja hoivahenkilöstöä tarvitaan nyt. Noudata töihin mennessäsi työyksikön suojautumis- ja hygieniaohjeita.

On tärkeää mennä koronatestiin, jos sinulla ilmenee koronavirustartuntaan sopivia oireita.

  • Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa. Joissakin kunnissa Omaolon oirearvion kautta voi varata ajan testiin tai Omaolosta saa ohjeet ajanvaraukseen. Omaolo-palvelusta saat oireidesi perusteella toimintaohjeet.
  • Katso oman kuntasi verkkosivuilta ohjeet ajanvaraukseen.

Miten toimin odottaessani koronavirustestin tulosta?

Odota testituloksia omaehtoisessa karanteenissa kotona ja vältä lähikontaktia muihin ihmisiin. Oireisena ollaan sairauslomalla. Jos testitulos on positiivinen, kotikuntasi tartuntatautiviranomainen on sinuun yhteydessä, antaa ohjeet eristyksestä ja kartoittaa altistuneet.

Jos lapsesi on sairaana, noudata samoja sairauspoissaolokäytänteitä kuin aiemminkin.

Jos olet vapaa-ajallasi oleillut ulkomailla, toimi THL:n ohjeiden mukaisesti

Tarkista, suositellaanko matkustusmaasta palaamisen jälkeen omaehtoista karanteenia. Jos suositellaan, niin työvuoroja ei voi varata karanteeniajalle eikä omaehtoisessa karanteenissa mennä työpaikalle.

Tutustu terveysviranomaisten ohjeisiin THL:n verkkosivuilla.

Voimassa olevat ohjeet ja suositukset löydät rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Sivun ohjeita ja suosituksia täydennetään koronaviruksen epidemiatilanteen, tartuntatautilain ja valtioneuvoston asetusten muutosten mukaan.

Huomioi keikkavarausta tehdessäsi, että työyksiköissä noudatetaan aina työkohteen omia ohjeistuksia asiakas- ja potilasturvallisuuden sekä työyhteisön turvallisuuden varmistamiseksi.

Ole meihin yhteydessä, jos olet epävarma voitko lähteä keikalle ulkomaan matkan jälkeen.

Miten toimia altistumistilanteessa?

Koronatilanteessa jokaisella on vastuu omasta ja muiden terveydestä.

Jos olet saanut tiedon altistumisesta:

  • Koronavilkun kautta, sovellus antaa sinulle toimintaohjeita mm. testiin hakeutumisesta. Sovelluksen avulla voit myös tehdä oirearvion tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tarkempien ohjieden saamiseksi. Lataa koronavilkku sovelluskaupasta, lisätietoja koronavilkku.fi.
  • Mikäli sinut on altistuksen vuoksi ohjattu jäämään kotiin oiretarkkailuun (kotikaranteeni), noudata saamiasi ohjeita. Vältä sosiaalisia kontakteja, matkustamista ja ole tavoitettavissa.
  • Alueesi infektioyksikkö kontaktoi sinut ja saat tiedon oletko karanteenissa ja kuinka kauan. Ilmoita nämä tiedot Sarastia Rekryyn.
  • Myöhemmin saamallasi kirjallisella karanteenimääräyksellä voit hakea Kelan tartuntatautipäivärahaa. Tarvittaessa pyydä palkka-arvio päivärahan hakemista varten tekemällä palvelupyyntö järjestelmän kautta.
  • Olet keikkatauolla oiretarkkailun ja mahdollisen karanteenin ajan.

 

Lue työehdoista Elinkeinoelämän keskusliiton verkkosivuilta

Seuraa COVID19-rokotusohjeita oman sairaanhoitopiirin ja THL:n sivuilta

Myös keikkatyöntekijöitämme koskee valtakunnallinen rokotusjärjestys. Kunnat ovat vastuussa rokotusten järjestämisestä omalla alueellaan. Toistaiseksi koronarokotuksia ei ole järjestetty julkisesti vaan sairaanhoitopiirit organisoivat ja ohjeistavat oman alueensa osalta.

Seuraa aktiivisesti alueesi ja työskentelypaikkojesi tiedotteita rokotuksista.

Sähköiset yhteydenottokanavamme:

  • Järjestelmän palvelupyyntö
  • Sähköposti: asiakaspalvelu@onvire.fi
  • Puhelinnumero (sovitut keikat) 045 7881 8700

Ajankohtaista

Loistava tekijä.